01

Често Задавани Въпроси

Кой може да наеме кола под наем в България ?

Всеки клиент, който има навършени 21 години и шофьорски стаж минимум 1 година, може да се възползва от нашите рент а кар услуги и да наеме кола под наем.

Безопасно ли е да взема кола под наем в България и какво трябва да знам ?

Да. Всеки автомобил под наем е застрахован и ние предлагаме 24 часова помощ на територията на България в случай на авария. Запомнете добре! Никога не оставяйте ключовете и документите в кола под наем, дори да я напуснете и за една минута. В големия град шофирането на автомобил под наем винаги е по-добре да бъде със заключени врати, защото на централните кръстовища често се подвизават просяци и миячи на стъкла. Не оставяйте вещи и личен багаж без надзор в автомобил под наем . Млади и малки деца трябва да пътуват в кола под наем само в специални седалки за деца и всички пътници са длъжни да използват коланите. Не шофирайте с високи скорости кола под наем , не говорете по телефона си докато шофирате и си отваряйте очите за пътните знаци. Препоръчваме Ви, също така, да използвате охраняеми паркинги. Накрая не забравяйте, че все пак карате КОЛА ПОД НАЕМ , а и човешкия живот е безценен.

Какво е необходимо при сключване на договор за автомобил под наем с Ауто Алея ?

Необходими са документи доказващи самоличността на наемателя: лична карта или паспорт – от където да бъде установен настоящ адрес, шофьорска книжка, контролен талон и кредитна карта. В случай, че шофьорска книжка не е издадена от страна членка на ЕС, е необходимо документът да има превод на английски език. Фотокопие на шофьорска книжка е задължително

За какъв период от време мога да наема автомобил под наем ?

Минималният наемен период за кола под наем е 24 часа. При връщане на автомобил под наем след изтичане срока указан в договора, клиентът се таксува както следва: до 1 час закъснение при връщане на автомобила под наем – безплатно; 1-2 часа – се таксува с половин дневен наем; над 2 часа закъснение – се заплаща цял дневен наем. Ново – КОЛА ПОД НАЕМ за 8 часа. При нужда от кола под наем за през деня и не желаете да плащате за автомобил под наем за през нощта, тогава може да се възползвате от нашата най-нова рент а кар услуга – кола под наем за 7 часа. С тази услуга Вие ще ползвате кола под наем на по-ниска цена, защото заплащате само за през деня за кола под наем и когато свършите работа връщате автомобила под наем на Ауто Алея. След изтичане на 7-я час наема се таксува като наем за цяло денонощие.

02

Информация за Плащане

Кога и как да заплатя наема и депозита на автомобил под наем ?

Депозитът и цената по договора за наем на автомобил се заплащат предварително. Когато се използва онлайн резервационната форма на сайта, Вие ще получите потвърждение за извършеното плащане и ваучер за резервирания от Вас автомобил под наем на посочения от Вас e-mail.

Безопасно ли е онлайн плащането при Вас на автомобил под наем?

Да. Използваме платформата Stripe, чрез която плащането е бърз и лесен процес, но в същото време платформата покрива най-строгите изисквания за безопасност в онлайн пространството. При избора Ви на плащане с карта е необходимо да въведете номера на картата, валидността и CSV кода, но, въпреки че ги въвеждате в сайта ни, данните от картата Ви не достигат до нас, а се обработват в реално време в платформата Stripe. За повече подробности посетете https://stripe.com

Какво се включва в цената на автомобил под наем?

*неограничен пробег на автомобил под наем
*застраховка „Гражданска отговорност” валидна за Европейския съюз
*пътна такса – винетка за автомобил под наем за територията на Република България
*застраховка CDW – ограничаване на отговорността на клиента на услугата кола под наем при щета на автомобил под наем до размера на депозита. Важи само при представянето на протокол от КАТ и не важи при употреба от водача на автомобил под наем на наркотици, алкохол или други упойващи средства, както и при неспазването на закона за движение по пътищата
*застраховка TP – ограничаване на отговорността на клиента на услугата кола под наем при кражба на автомобил под наем до размера на депозита. Важи само при представянето на протокол от КАТ и връщане на документите и ключовете на наетия автомобил
* доставка и прибиране на автомобила от адрес в гр. София, ако наетият автомобил е бил резервиран за минимум 5 дни.

Какво не се включва в цената на автомобил под наем?

Наемната цена не включва разходите за паркинг, автомивка, глоби и други административни наказания за нарушения, извършени с автомобила за срока на действие на настоящия договор. Тези разходи се покриват от НАЕМАТЕЛЯ.
Допълнителна застраховка не е включена в базовата цена, при която не се носи финансова отговорност за настъпили застрахователни събития;

Щети по гуми, джанти, интериор, липси от колата;

Доставка и обратно прибиране на колата под наем до/от локация различна от град София;

Застраховки за пътуване извън границите на България;

Гориво.

Каква е вашата най-ниска възможна цена за кола под наем и как се изчислява?

Дневната ставка за кола под наем зависи от следните фактори: група и модел на избрания от Вас автомобил под наем, аксесоари, както и от дължината на срока за отдаване на кола под наем. Например: Най-евтиният автомобил под наем в офертата ни за град София е Фолксваген Т-Крос 2021 г. с цена от 30 евро с ДДС на ден ( автомобил под наем за мин.15 дни ). Общата наемна цена за автомобил под наем се изчислява въз основа на информацията, която Вие предоставяте, когато попълвате заявката за автомобил под наем чрез нашата резервационна форма или чрез електронната ни поща.

Включен ли е ДДС в цената за кола под наем ?

Да. ДДС (данък добавена стойност) е данък, налаган от българското данъчно законодателство (например: 20% от цената на автомобил под наем ) и е добавен към цената на нашата услуга кола под наем.

Има ли възможност за някакви допълнителни отстъпки за кола под наем от Ауто Алея ?

Да. Ние сме в състояние да Ви предложим допълнителна отстъпка за кола под наем, ако вашият наем е дългосрочен или ако сте взели за кола под наем повече от едно превозно средство. С други думи, колкото е по-дълъг периода за наем на автомобил под наем , толкова по-голяма отстъпка ще получите. Ако резервирате кола под наем за над 12 месеца, можете да договорите цена, която взаимно да ни задоволява.

Защо е необходим депозит при наем на автомобил ? Кога се плаща и колко струва?

Ние изискваме депозит за кола под наем като обезпечение на автомобилни щети непокрити от застраховката или при непълен резервоар с гориво. Депозитът за автомобил под наем се възстановява напълно, ако не е настъпила вреда по взетата кола под наем. Размерът на депозита варира от 150 до 500 евро за кола под наем и се заплаща само предварително.

Възможно ли е да не се плати депозит при наем на автомобил от Ауто Алея ?

Да, възможно е да не се заплати депозит за кола под наем , ако заплатите такса за напълно освобождаване от отговорност при щети – Full CDW. Моля да ни уведомите предварително, ако се интересувате от тази възможност за застраховка на автомобил под наем.

В кои случаи не се възстановява депозита за кола под наем ?

*претърпите ПТП с автомобил под наем и нямате протокол от КАТ за ПТП
*щети по автомобил под наем , които не са описани в Приемо-предавателния протокол към Договора за наем на кола под наем и не сте заплатили застраховка за това
*връщате автомобил под наем с по-малко гориво
*щети вътре по интериора на автомобил под наем
*всички други щети по автомобил под наем непокрити от застрахователя

03

Допълнителна Информация

Колко време е необходимо, за да получа отговор от Ауто Алея?

Най-често до час или два в работно време ние ще потвърдим вашия избор на кола под наем и най-късно в рамките на 24 часа в извън работно време и по време на официални празници.

Какво е работното Ви време и мога ли да получа или върна кола под наем в извън работно време?

Нашият офис за коли под наем е отворен от 09:00 до 19:00 часа през делнични дни. В събота от 10:00 до 14:00 часа, а неделя – почивен ден. В извън работно време (от 19:00 до 09:00 часа), празнични и почивни дни се начислява такса от 36 лв с ДДС за предаване или приемане на автомобила. За редовни клиенти тези условия подлежат на промяна.

Мога ли да променя резервацията си за кола под наем и как?

Да, Вие можете да промените резервацията си за кола под наем , ако направените промени не са 72 часа преди началния срок за наемането на автомобил под наем. Промяната е безплатна и става като изпратите новите данни за кола под наем на електронната поща на Ауто Алея: autoalea@abv.bg или office@rentautoalex.com

Мога ли да се откажа от направената от мен резервация за кола под наем и да получа обратно парите си?

Да, Вие можете да се откажете от резервацията си за кола под наем и да получите обратно парите си по всяко време, ако сте заплатили такса отказ или до 72 часа преди началния срок за наемането на автомобил под наем , в противен случай плащането не подлежи на връщане.

Какво качество мога да очаквам от Вашата кола под наем?

Ние ви гарантираме, че нашите автомобил под наем са с много добро качество, защото са нови и се обслужват само в оторизирани сервизи. Автомобил под наем на възраст над 2 години се предлага на по-ниски цени.

Как да резервирам кола под наем от Ауто Алея ?

Резервация може да бъде направена през сайта на фирмата, по телефон и на място в офиса.

Как да постъпя, ако претърпя пътен инцидент с кола под наем?

Задължително е да се обадите на 112 и да уведомите Пътна Полиция, да регистрирате събитието пред застрахователя на автомобил под наем, както и да съобщите на служител от Ауто Алея на телефон : +359886303333 за инцидента с фирмения автомобил под наем. При пристигане на Пътна полиция на местопроизшествието е задължително да Ви издадат Протокол за ПТП.

Какво да правя, ако моята кола под наем се повреди?

Необходимо е да се обадите на служител от Ауто Алея на телефон: +359886303333 и да съобщите за възникналата повреда на автомобил под наем.

Как да постъпя, ако не намеря моя автомобил под наем на мястото, където съм го паркирал?

Необходимо е веднага да се обадите на представител на фирма Ауто Алея на телефон: +359886303333 и ако е необходимо ние ще известим Пътна Полиция за липсващия автомобил под наем.

Мога ли да отстъпя взетата кола под наем на друг шофьор?

Нямате право да преотстъпвате автомобил под наем на друг шофьор, ако той не е вписан в договора като втори шофьор на автомобил под наем ( прилага се такса на ден за всеки допълнително вписан шофьор). В случай на ПТП с използвания от Вас автомобил под наем и водача не е бил вписан в договора за наем, то наемателя носи пълна финансова отговорност за всички щети и вреди по взетата кола под наем.

Мога ли да наема допълнително оборудване за автомобил под наем ?

Да, Вие можете да наемете допълнително оборудване за автомобил под наем като ние предлагаме бебешко / детско столче, багажник за ски, вериги за сняг, GPS навигация, DVD и др. Прилага се такса на ден.

Мога ли да върна автомобил под наем с липсващо гориво?

Автомобилът се предоставя с пълен резервоар и се връща също с пълен резервоар. При връщане на кола под наем с липсващо гориво, клиентът го заплаща на цена 2,00 евро за литър, както и такса в размер на 15 евро.

Възможна ли е доставка на автомобил под наем до всяка точка на България и чужбина ?

Да. След предварителна заявка е възможно автомобил под наем да бъде доставен или върнат в град по Ваш избор като за тази допълнителна услуга ще бъде начислена такса. Някои дестинации в чужбина не са разрешени за ползване на услугата кола под наем, както и Ауто Алея си запазва правото си да изиска цена различна от официалната в ценовата листа, в зависимост от дестинацият

Мога ли да изляза с автомобил под наем от Ауто Алея извън България?

Да, възможно е. Заплаща се еднократна такса в размер на 90 €. Необходимо е изрично писмено съгласие от наша страна. Блокира се по карта депозит в двоен размер и е възможно, в зависимост от дестинацията, да предложим различна цена от посочената в сайта за наем на автомобил.

Какви допълнителни такси и застраховки предлагате при наем на автомобил ?

Super CDW – Освобождаване от отговорност при щета. Сключва се срещу допълнително заплащане по желание на наемателя на кола под наем и го освобождава напълно от отговорност в случай на щета по автомобил под наем . Важи при предоставяне на протокол за ПТП издаден от органите на КАТ и номер за заведена щета от застрахователя. Не важи при нанесени щети по гуми, джанти, стъкла, интериор и ходова част на автомобил под наем .
Full CDW – Освобождаване напълно от отговорност при щета. Сключва се срещу допълнително заплащане по желание на наемателя на кола под наем и го освобождава напълно от отговорност в случай на щета по автомобил под наем , включително и при нанесени щети по гуми, джанти, стъкла и ходова част. Важи при предоставяне на протокол за ПТП издаден от органите на КАТ и номер за заведена щета от застрахователя. Моля отбележете: При заплащане на Super CDW, клиентът получава пълно освобождаване от отговорност, но не и от представянето на протокол от КАТ и номер за заведена щета от застрахователя. В случай, че наемателя не предостави изискуемите документи при ПТП заплаща пълния размер на щетите. В случай, че наемателя не предостави необходимите документи от КАТ при кражба или тотална щета, той е отговорен и заплаща пълната застрахователна стойност на автомобила. Закупуването на Full CDW не покрива частични липси, загуба на части или аксесоари от автомобил под наем. Таксата за изгубени документи или ключове на автомобил под наем е в размер на 350 евро.

04

полезни Препратки